Kung Pao

Připravte se na pikantní cestu do srdce S’-čchuanu s receptem na Kung Pao, jedním z nejikoničtějších pokrmů čínské kuchyně. Tento pokrm je dokonalou symfonií chutí a textur, která vás okamžitě přenese do ulic starého Čína, kde se z každého rohu line omamná vůně koření a smažených dobrot. Kung Pao je oslavou rovnováhy mezi sladkým, kyselým, slaným a především pikantním, s hlubokými vrstvami chuti, které se rozvíjejí s každým soustem. Arašídy přidávají příjemný křupavý kontrast k jemně kořeněným kouskům kuřecího masa, zatímco výbušná kombinace čili, česneku a zázvoru vás zahřeje až do duše. Tento recept není jen pokynem k vaření; je to pozvání k prozkoumání bohatství a rozmanitosti čínské kuchyně, kde každá ingredience hraje klíčovou roli ve vytváření nezapomenutelného gurmánského zážitku. Připojte se k nám na této chutové odysei a objevte tajemství dokonalého Kung Pao.

Indgredience

  • 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kousky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
  • 1 cibule, nakrájená na kousky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 3 cm kousek zázvoru, nasekaného
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 50 g arašídy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Vařící voda, podle potřeby

Pro omáčku:

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička kukuřičné moučky
  • 1 lžička čínského koření
  • 1 lžička červené papriky vločky

Postup

Začněte přípravou ingrediencí. Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky. Červenou a zelenou papriku společně s cibulí nakrájejte na kousky. Česnek a zázvor nasekejte. Poté si připravte omáčku smícháním sójové omáčky, rýžového octa, cukru, kukuřičné mouky, čínského koření a červených papriky vloček v misce. Dobře promíchejte, dokud se cukr a kukuřičná mouka nerozpustí.

Pokud používáte celé arašídy, osmažte je na suché pánvi, dokud nezačnou vonět a nezískají lehkou zlatavou barvu. Nechte je vychladnout a hrubě je nasekejte. Arašídový olej rozpalte ve woku nebo hluboké pánvi na střední teplotu. Přidejte nasekaný česnek a zázvor a opékejte asi minutu, dokud nezačnou vonět. Přidejte kuřecí kousky a opékejte, dokud nejsou zvnějšku zlatavě hnědé. Následně přidejte nakrájenou cibuli a papriky a opékejte je asi 2-3 minuty, dokud zelenina nezměkne a nestane se hebká, ale stále křupavá.

Po důkladném promíchání všech ingrediencí je čas tvarovat masové směsi na koule velikosti golfu. Umístěte je na plech vyložený pečicím papírem, což zjednoduší čištění a zamezí přilnutí. Masové koule pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut, dokud nezískají krásnou zlatohnědou barvu. Tento krok je klíčový pro vytvoření krásné křupavé vnější vrstvy, zatímco vnitřek zůstává šťavnatý a plný chuti.

Do pánve přilijte připravenou omáčku a důkladně vše promíchejte. Přidejte arašídy a vařte asi 2-3 minuty, aby omáčka zhoustla a všechny ingredience byly dobře promíchány. Pokud je omáčka příliš silná, můžete ji zředit trochou vařící vody. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.

Podávejte Kung Pao kuře teplé, ideálně s přílohou rýže nebo nudlí. Tento recept přináší bohatou chuť a texturu, která je charakteristická pro východní kuchyni, a jistě potěší vaše chuťové buňky.