Hovězí Guláš

Připravte se ponořit do světa bohatých chutí a útulné domácí atmosféry s naším receptem na hovězí guláš. Tento tradiční pokrm, který je synonymem pro pohostinnost a teplý domov, má schopnost přenést vás do světa kulinářského dědictví a kouzla. Každý kousek pomalu dušeného hovězího masa je zárukou šťavnatosti a měkkosti, zatímco harmonie koření, jako je paprika, kmín a majoránka, vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek. Hovězí guláš není jen jídlo; je to vyjádření kulinářské vášně a tradice, které se předává z generace na generaci. Recept, který vám přinášíme, vychází z klasických postupů, ale nebojí se přinést i nové nápady do tohoto oblíbeného pokrmu. Ať už hledáte útěchu v chladných dnech nebo příležitost sdílet radost z jídla s blízkými, náš hovězí guláš je dokonalou volbou, která zahřeje srdce a potěší chuťové pohárky.

Indgredience

  • 1 kg hovězího masa na guláš (např. plec nebo krk)
  • 2 středně velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 l vody nebo hovězího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • (volitelné) chilli pro pikantní variantu

Postup

Začínáme výběrem kvalitního hovězího masa, ideálně z plece nebo krku, které nakrájíme na rovnoměrné kostky. Tento krok je základem pro dosažení dokonalé šťavnatosti a měkkosti masových kousků. Následuje pečlivá příprava zeleniny – cibule a česnek se oloupou a nasekají, zatímco mrkev a petržel se očistí a nakrájejí na větší kousky, které pokrmu dodají bohatou chuť a texturu.

Dalším krokem je rozehřátí oleje na velké pánvi nebo v tlakovém hrnci, kam přidáme cibuli. Smažíme ji, dokud nezměkne a lehce nezhnědne, čímž se uvolní její sladkost, která je esenciální pro charakteristickou chuť guláše. K této základně přidáme maso, které opečeme ze všech stran do zlatova, zajistíme tak, aby se šťávy uzamkly uvnitř a maso zůstalo šťavnaté.

Následuje etapa, kdy k masu přidáme koření – sladkou papriku, kmín, majoránku, sůl a pepř společně s rajčatovým protlakem. Tato směs koření je klíčem k hloubce a komplexnosti chuti guláše. Vše promícháme a necháme vařit několik minut, aby se chutě spojily. Poté přilijeme vodu nebo hovězí vývar a přidáme bobkové listy. Po přivedení k varu snížíme teplotu a necháme guláš pomalu dusit pod pokličkou, což je zásadní pro dosažení měkkosti masa a rozvinutí plnosti chutí.

Přibližně po hodině vaření přidáme do guláše mrkev a petržel, které pokrmu dodají další vrstvu chutí a textury. Pro milovníky pikantních chutí je možné přidat i chilli, což guláši dodá pikantní nádech. Vaříme, dokud maso a zelenina nejsou úplně měkké, přičemž podle potřeby můžeme dolít vodu a upravit dochucení.

Podávání hovězího guláše s chlebem, knedlíky nebo bramborami pak představuje vrchol gastronomického zážitku. Tento tradiční pokrm, bohatý na chuť a vůni, zahřeje nejen tělo, ale i duši, a stane se jistě oblíbeným jídlem pro každou příležitost.